Robin - zwangerschap

Rond de 32 weken kreeg Patty een ongemakkelijk gevoel over de zwangerschap. Uiteindelijk besloten om een pret-echo te doen bij onze ‘vaste’ echo man. Op de echo bleek dat de groei van de baby ongeveer 3 weken achterliep. Na overleg met de verloskundige werden we doorverwezen naar het ziekenhuis.

Dat ging gelukkig allemaal snel, en ’s-middags zaten we al in het VUmc. Daar werden we met enige scepsis ontvangen (... pret-echo), en ze hielden het op 2 weken achterstand. Niets om je zorgen over te maken. Maar op ons verzoek mochten we twee weken later terugkomen voor een 2e echo.

Bij de tweede echo bleef de groei achterlopen met ongeveer 2 weken. Echter, nu werd bij een ventrikel (vochtkamer in de hersenen) een vergroting gemeten. Bijzonder weinig: er werd 10.6mm gemeten en de norm is 10mm. Maar toch reden om bloed af te nemen. Nog steeds maakte niemand zich zorgen.

Totdat de bloeduitslag terugkwam. Patty had een actieve CMV infectie. Op dat moment wisten we niet echt wat het was, maar na wat nalezen op het internet maakten we ons uiteraard direct grote zorgen. Er werd een tweede test gedaan met het bloed dat bij 8 weken zwangerschap door de verloskundige was afgenomen. Uit de 2e test bleek dat er ook bij 8 weken al sprake was van een actieve infectie. Dit was kennelijk goed nieuws, want dat betekende dat de (primo) infectie voor de zwangerschap was ontstaan en de kans op problemen bij de baby gering waren.

We bleven uiteraard wel onder controle met regelmatige echo's en voortgangscontroles. Ook zou de baby na de zwangerschap getest worden op CMV, om definitief te bepalen of de infectie was overgedragen. Het ventrikel werd overigens weer wat kleiner, en viel uiteindelijk binnen de norm. En ook de groei bleef wel achterlopen, maar er zat volgens de metingen wel progressie in. Ook was er voldoende beweging in de buik. Allemaal redelijk goede signalen. Uiteindelijk werd de baby rond 38 weken op 2600 geschat, met de hoop dat het bij de bevalling rond de 2800-3000 gram zou wegen. Dat is klein, maar ook weer niet bijzonder klein.

Toen, op donderdag 23 augustus 2007 om 20:11 werd Robin geboren, na een zwangerschap van 39 weken en 1 dag. Ze woog 2408 gram, was 48 cm lang en ze had een actieve symptomatische congenitale CMV infectie. Alle hoop en optimisme waren op slag verdwenen.

Lees verder bij Robin - geboren


CMV ervaringen (extern)